Banáno-borůvkové toasty
Na rozehřaté pánvi rozpustíme máslo a osmahneme toastové chlebové plátky ze všech stran skoro dozlatova.
Banán si oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
Na pánvi rozpustíme máslo a osmahneme plátky banánu společně s borůvkami.
Při podávání klademe na osmahlé toastové plátky osmahlé ovoce a sypeme moučkovým cukrem.
Hrušky v čokoládě
Pro tento recept si připravíme dvě misky.
Čokoládu rozdělíme na kostičky a rozpustíme ve vodní lázni na mírném ohni nebo v mikrovlnné troubě. Rozpuštěnou čokoládu smícháme se smetanou.
Do každé misky položíme dvě půlky hrušek, doprostřed dáme kuličku zmrzliny a kuličku mražené hruškové drtě. Vše zalijeme teplou čokoládou a okamžitě podáváme.
Karamelový dort s lískovými oříšky
Vejce dáme do misky a ušleháme. Po částech přidáváme za stálého šlehání cukr a hmotu vyšleháme dohladka.
Smícháme mouku, prášek do pečiva a nastrouhané lískové ořechy. Do připravené vaječné hmoty postupně přidáváme mouku, mléko a máslo. Těstem naplníme dvě dortové formy o průměru 20 cm a pečeme 25 minut. Vyklopíme a necháme vychladnout.
Příprava náplně: V misce ušleháme smetanu s cukrem do pevné hmoty. Karamely dáme do pánve a za stálého míchání necháme rozpustit.
Vychladlé dortové korpusy rozkrojíme vroubkovaným nožem podélně na dvě poloviny. Spodní polovinu dáme na talíř, potřeme připravenou náplní, pokapeme karamelem a přiklopíme druhou polovinou korpusu. Stejným způsobem navršíme druhý korpus rozkrojený na poloviny, navrch potřeme náplní, pokapeme karamelem a ozdobíme celými lískovými oříšky.
Máslové řízky se sýrem
Umleté maso osolíme, opepříme, přidáme vejce, provensálské koření a dobře promícháme.
Na dlani utvoříme placku, na kterou vložíme silnější plátek ementálu a překryjeme ho další vrstvou masa. Dobře upevníme dlaněmi.
Takto připravené "karbanátky" obalíme v trojobalu a smažíme na horkém oleji s máslem zvolna po obou stranách.
Jako příloha k máslovým řízkům jsou vhodné vařené brambory a čerstvá zelenina nebo zeleninový salát.
Placičky tandoori z hovězího masa
Příprava dresinku: Do misky vložíme jogurt, koriandr, kmín a čili koření a dobře promícháme. Misku přikryjeme a dáme chladit.
Hovězí maso smícháme s česnekem, strouhankou, vejcem a sójovou omáčkou. Ze směsi vytvoříme čtyři placičky.
Na pánvi rozehřejeme trochu oleje na mírnou teplotu. Připravené placičky pečeme z obou stran 4 - 5 minut, dokud nejsou dostatečně propečené.
Do rozkrojené bagety položíme list salátu, plátky rajčat, 2 plátky okurky, připravenou placičku a lžíci dresinku. Sendvič zakryjeme druhou půlkou bagety a podáváme.
Recept vystačí na jídlo pro 4 osoby.