KUCHAŘKA
Losos na bylinkách
Suroviny:
- 4-6 plátků lososa,máslo dle potřeby,1-2 balení Knorr Bylinková kostka,tymián-bazalka
- sůl , bílý pepř ,citronová šťáva
Postup:
Lososa naporcujeme, posolíme, opepříme bílým pepřem a pokapeme trošku citronovou šťávou. Na pánvi rozehřejeme máslo (můžeme napůl s olejem) a lososa opečeme z obou stran. Pak přendáme na talíř. Do másla rozdrobíme 1-2 kostky Knorr tymián-bazalka a zpěníme, hned zalijeme trochou vody a malinko povaříme. Přidáme lososa, necháme prohřát a podáváme s bramborovou kaší, oblohou a hlávkovým salátem.
Konec:
Kuřecí medailónky s grandiózní sýrovou omáčkou
Suroviny:
- 3 kuřecí prsní řízky,100 g strouhaného eidamu,100 g strouhaného sýru niva
- 1 cibule,neslazené kondenzované mléko,2 lžíce olivového oleje,sůl, pepř
- grilovací koření, sladká paprika,červená zeleninová paprika na dozdobení
- sůl , bílý pepř ,citronová šťáva
Postup:
LNa orestovanou cibulku dáme strouhanou nivu a polovinu eidamu, osmahneme a zalijeme kondenzovaným mlékem. Kuřecí prsa okořeníme směsí soli, mleté papriky, grilovacího koření a zprudka je pak na oleji v pánvi pečeme. Hotové klademe na talíř, podléváme a zčásti přeléváme sýrovou omáčkou sypeme zbývajícím strouhaným sýrem a zdobíme řezy z červené papriky. Podáváme s opečeným bílým pečivem
Konec:
Bruselské roštěnky
Suroviny:
- 4 roštěnky(hovězí plátky), sůl, 50g slaniny, 1 lžička hladké mouky, 200g cibule, 4 stroužky česneku,
- 1 lžíce zrnek pepře, 4 nožičky párků, 2 lžíce krémžské hořčice
Postup:
Omyté roštěnky naklepeme, po stranách nařízneme, obalíme v mouce, vložíme je na rozpálenou slaninu a opečeme. Pak přidáme nakrájenou cibuli, podusíme, přidáme nadrobno nakrájený česnek, pepř, zalijeme horkou vodou a dusíme doměkka; měkké maso vyndáme, šťávu rozmixujeme a krátce povaříme; podávané roštěnky na talíři potřeme maličko hořčicí, na ní položíme nožičku teplého párku a posypeme změklou cibulí příloha - vařené brambory polité šťávou změklá cibule: cibuli nakrájíme na drobné kroužky, trochu osolíme a čistýma rukama promneme, zakryjeme talířkem a necháme změknout
Konec
Kuře na špejli
Suroviny:
- kuřecí prsa , oravská slanina , cibule ,marináda:. 3 lžíce sojové omáčky . 1 lžíce dezertního vína . 1 lžička cukru . 1 lžička zázvoru . 3 stroužky protlačeného česneku . sůl
- - směs na potírání:. 2 lžíce sojové omáčky . 2 lžíce medu - příloha - Brokolice na víně:. brokolice . 3 stroužky česneku . bílé koření . sůl . vegeta . 2 dl. bílého vína
Postup:
Uděláme si marinádu a necháme v ní maso aspoň dvě hodiny. Potom napícháme na jehly spolu se slaninou a cibulí. Grilujeme a během grilování potíráme směsí. Brokolici očistíme, na oleji zpěníme česnek, přidáme brokolici, okořeníme a podlijeme vínem. Dusíme.
Konec:
Hovězí obracene řízky
Suroviny:
- - 6 plátků zadniho hovězího, sůl, 3 vejce, hladkou mouku na obalení,
- pepř mletý, máslo, olej
Postup:
- maso osolíme a do plátků zaklepeme strouhanku, obalíme je v hladké mouce a nakonec v rošlehaných vajíčkách - takto připravené řízky osmažíme po obou stranách na oleji, naklademe do máslem vymazané zapékací mísy či pekáče, opepříme, podle chuti i dosolíme a podlijeme vodou - maso pečeme přibližně 40 min. při teplotě cca 200 st.C, minimálně jednou otočíme a 10 minut před vyjmutím z trouby ještě přidáme kousek másla - jako přílohu doporučujeme bramborovou kaši a míchaný zeleninový salát - maso osolíme a do plátků zaklepeme strouhanku, obalíme je v hladké mouce a nakonec v rošlehaných vajíčkách - takto připravené řízky osmažíme po obou stranách na oleji, naklademe do máslem vymazané zapékací mísy či pekáče, opepříme, podle chuti i dosolíme a podlijeme vodou - maso pečeme přibližně 40 min. při teplotě cca 200 st.C, minimálně jednou otočíme a 10 minut před vyjmutím z trouby ještě přidáme kousek másla