KUCHAŘKA
Cuketová pro 4 osoby
Suroviny:
- 1 středně velká cuketa,2 plátky jehněčího masa,1/2 svazku tymiánu,1 polévková lžíce oleje
- ml čirého vývaru z kostky,lmletý černý pepř,2-3 lžíce sherry
Postup:
Cuketu očistíme, omyjeme a podélně nakrájíme na tenké proužky. Opereme a osušíme tymián a z jeho snítek stáhneme lístky. Jehněčí maso opláchneme, osušíme a pokrájíme na drobné kostky. V hrnci rozpálíme olej a maso na něm za stálého míchání opečeme. Přidáme tymián a zalijeme vývarem z kostky. Rovněž přidáme nakrájenou cuktetu a zhruba 5 minut vaříme. Před podáváním ochutíme polévku s jehněčím a cuketou solí, mletým černým pepřem a sherry.
konec:
Fazolačka s kyselím zelím
Suroviny:
- fazole, nejlépe veliké pecoky
- kys. zelí,pepř,sůl,bageta
- worcestrová omáčka,kečup,brambory,klobása
Postup:
Fazole namočíme nejlépe dopředu. Vodu můžeme slít nebo vařit v této. Přidáme jen vegetu, sůl, pepř a vaříme do měka. Nakrájíme si na kostičky brambory a uvaříme zvlášť. Jakmile jsou fazole uvařené, tak k nim přidáme na kostičky nakrájenou klobásu, worcestrovou omáčku, kečup, brambory, kys. zelí a přivedeme jen k varu, abychom si zachovali vitamíny. Polévku nezahušťuji moukou, ale raději přidám více zelí, brambor a klobásy.
konec:
Boršč
Suroviny:
- 1/2 kg hovězí přední,1/2 kg vepřové plecko,červená řepa (sterilovaná)
- 2 cibule,1 paprika větší,1 mrkev,1 kořenová petržel,1 rajský protlak (velký)
- kečup,5-6 brambor,5-6 bobkových listů,1 hlávka zelí (menší),1 zelí sterilované
- olej (sádlo, ceres),zakysaná smetana,zelenou petrželku,sůl, pepř, vegeta
Postup:
Maso vaříme asi 2hod. s bobkovým listem. Po hodině varu přidáme brambory a po 1a1/2hod. přidáme červenou řepu. Zvlášť si usmažíme cibuli, papriku, petržel, mrkev, červenou řepu, přidáme protlak a kečup. Uvařené maso nakrájíme na kostičky a necháme zvlášť na talíři. Brambory pomačkáme, přidáme nakrájené zelí syrové i kysané, po chvilce přidáme zeleninu s protlakem a necháme asi 20min. povařit. můžeme zahustit (když je třeba). Přichutíme vegetou, dáme maso do boršče. Zakysanou smetanu dáváme do talíře
Slovenská kapustnica
Suroviny:
1 kg kysaného zelí, 1kg uzeného kolena, 1 kg uzené klobásy, 350 ml zakysané smetany, 2 cibule, 6 stroužků česneku, hladká mouka, hrst sušených hub, pepř celý, nové koření, jalovec, bobkový list, hřebíček, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, cukr, ocet, sůl
Zelí vymačkáme, propláchneme ve studené vodě a lák uschováme. V hrnci zalijeme zelí 2 l vody, okořeníme veškerým kořením kromě papriky, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, utřený česnek, spařené houby a dáme vařit. Přidáme uzené koleno, sladkou i pálivou papriku a necháme 1 hodinu vařit. Než je zelí docela měkké, přidáme celé klobásy a vaříme ještě asi půl hodiny. Obojí maso vyjmeme a pokrájíme. Ve 250 ml zakysané smetany rozmícháme 1 lžíci mouky a všleháme do polévky. Osolíme, osladíme, a okyselíme octem. Poté vrátíme do polévky pokrájené maso, na kolečka rozkrájenou klobásu a povaříme. Necháme odležet do druhého dne. Na talíři ozdobíme lžící zbylé zakysané smetany.
Klasická zelňačka
500 g zelí, 500 g brambor,1 lžíce rajčatového protlaku,1 cibule,3 stroužky česneku, 500 ml smetany, sůl, kmín, sladká paprika, 50 g másla, 200 g měkkého salámu, 1 lžíce hladké mouky, svazek pažitky
Na másle zpěníme sladkou papriku, zalijeme vodou, vložíme na kostky nakrájené brambory. Když jsou poloměkké, přidáme pokrájené kysané zelí, cibuli, prolisovaný česnek a kmín. Když je vše měkké, zalijeme smetanou smíchanou s moukou. Přidáme rajčatový protlak a necháme chvilku povařit se salámem nakrájeným na kostky. Nakonec dochutíme a přidáme nadrobno nasekanou pažitku.
Kapustová polévka
Suroviny:
500 g kapusty, 5 větších brambor, 1 vejce, 50 g slaniny, 1 kostka masoxu, sůl, kmín, sušený libeček nebo majoránka.
Pokrájenou slaninu rozškvaříme. Přidáme nasekanou kapustu a zamícháme. Přilijeme 1 litr vody a vložíme na kostičky nakrájené brambory. Přivedeme k varu, přidáme masox, koření a vaříme doměkka. Nakonec vmícháme rozšlehané vejce a libeček a podle chuti dosolíme.
Dršťková
Suroviny:
1/2 kg drštěk, sůl, 100 g kořenové zeleniny, 60 g másla, 80 g hladké mouky, 2 zrnka pepře, zázvor na špetku nože, 2 stroužky česneku, petrželka, majoránka, 120 g uzeného masa, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky
Dršťky opereme, posypeme moukou, v ní dobře vymneme, vypláchneme ve studené vodě, potom vymneme v soli a znovu vypereme ve vodě. Spaříme je, vypláchneme ve studené vodě a dáme vařit. Za půl hodiny slijeme vodu, na dršťky nalijeme čistou studenou vodu, osolíme a uvaříme doměkka. Slijeme a vývar zachytíme. Měkké dršťky nakrájíme na nudličky vrátíme do vývaru a povaříme s na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu a na kostičky nakrájeným uzeným masem. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Polévku procedíme, zahustíme jíškou, přidáme do ní utřený se solí česnek, pepř, majoránku, špetku zázvoru, nasekanou zelenou petrželku. Vrátíme do ní uvařené dršťky, kořenovou zeleninu a uzené maso. Ještě chvíli prohřejeme.
KEDLUBNOVÁ POLÉVKA
suroviny:
2 kedlubny, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 1 kostka bujónu, 1 lžíce zelené petrželky, 2 vejce, sůl
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji teplou vodou, přidáme oloupané kedlubny, rozkrájené na kostičky a povaříme 5 minut. Poté přidáme bujón a povaříme do změknutí kedluben. Před podáváním rozkvedláme do polévky vejce, zelenou petrželku a podle chuti osolíme.